e-tebligat uygulamasıyla büyük tasarruf

Teknoloji ve Yapay Zeka ile Vergi Süreçleri Dijitalleşiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerinden alınan bilgilere göre, gelişen teknoloji ve yapay zeka ile birlikte elektronik uygulamaların kullanımı hızla yaygınlaşıyor.

Bakanlık, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini daha hızlı, doğru ve kolay bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla vergisel süreçleri dijitalleştirerek bürokrasiyi azaltma hedefinde.

Vergi süreçlerini dijitalleştirerek, mükelleflere beyanname verme, vergi ödeme, borç sorgulama, harç ödeme gibi birçok hizmeti tek bir platformdan sunan “Dijital Vergi Dairesi” oluşturuldu.

Elektronik Beyannameler Kağıt Tasarrufu Sağlıyor

e-Beyanname sistemi 1 Eylül 2004’te faaliyete geçti ve bugüne kadar 1,7 milyardan fazla elektronik beyanname alındı. Bu uygulama sayesinde sadece kağıt tasarrufu 850 milyon lirayı aşarken zaman ve kırtasiye masraflarında da ciddi bir azalma sağlandı.

e-Fatura ve e-Defter uygulamalarından ise toplamda 2,1 milyon mükellef yararlandı.

Elektronik Tebligat Sistemi ile Zaman ve Maliyetten Tasarruf

Bakanlık tarafından hayata geçirilen e-Tebligat uygulaması kapsamında şu ana kadar 9,6 milyon kişi sistemi kullandı. 176 milyonun üzerinde belge elektronik ortamda tebliğ edilerek 9,5 milyar lira tasarruf sağlandı.

e-Tebligat sistemiyle, vergisel belgeler elektronik ortamda mükelleflere iletiliyor ve bu belgeler, mükellef adresine ulaştıktan sonra 5 gün içinde tebliğ edilmiş sayılıyor.

Elektronik Yoklama ve Denetimlerle Verimlilik Artacak

e-Yoklama sistemi aracılığıyla aylık ortalama 200 bin yoklama ve 100 bin denetim faaliyeti gerçekleştirilirken, 2015 yılından bu yana 20 milyon yoklama elektronik ortamda düzenlendi ve 450 milyon liralık tasarruf sağlandı.

Gider pusulalarının da elektronik ortamda düzenlenmesi için çalışmalar devam ediyor.

Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projeleri ile Verimlilik Sağlanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapay zeka destekli uygulamalar üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Kamu harcamalarında verimlilik ve tasarruf sağlayacak olan Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi, mali karar verme ve denetim süreçlerini daha etkin hale getirecek.